Hvornår er en varmepumpe en god investering?
En varmepumpe er ofte en god investering, hvis du vil skære ned på dit forbrug ved at benytte dig af en mere effektiv varmekilde. Samtidig er det en stor fordel for miljøet, at vi selv fremstiller den varme, der opvarmer boligen. Læs med her og bliv klogere på, hvornår en varmepumpe er en god investering.
Varmepumpen tjener sig selv hjem igen
Selvom du formentlig skal bruge en del penge på at få installeret en varmepumpe, er det værd at have med i dine overvejelser, at du kan spare mange penge i det lange løb. Ofte vil en varmepumpe tjene sig selv hjem igen i løbet af en årrække, men hvor hurtigt, det går, afhænger af, hvilken varmekilde du har på nuværende tidspunkt.
Samtidig er der forskel på, hvad de forskellige varmepumper koster, samt hvilken type varmepumpe der er tale om. Er der eksempelvis tale om en luft-til-luft-varmepumpe eller en luft-til-vand-varmepumpe? Er du i tvivl om, hvad de enkelte modeller koster, kan du finde en oversigt over priser på varmepumper her.
Hvilke fordele er der ved en varmepumpe?
Der er mange fordele ved at vælge en varmepumpe. Efterspørgslen er enorm, og det kan måske lyde dyrt at skulle udskifte hele varmekilden til sin bolig, men ikke desto mindre er det ofte en god investering. Etableringsudgifterne til en varmepumpe kan være alt fra helt ned til 10.000 kr. og op til mere end 150.000 kr.
Som nævnt, findes der flere forskellige typer af varmepumper på markedet. Nogle modeller er billigere end andre, men også typen af varmepumpe har en afgørende indflydelse på, hvor meget du skal betale for at indkøbe den og få den installeret. Uanset, hvilken du vælger, vil den dog typisk tjene sig selv hjem over tid.
Vælg mellem følgende typer af varmepumper:
- Luft-til-luft-varmepumpe
- Luft-til-vand-varmepumpe
- Varmepumpe med jordvarme
Luft-til-luft-varmepumper er typisk de billigste modeller, mens de dyreste modeller er varmepumper, som benytter sig af jordvarme. Der findes også en hybrid, som kombinerer varmepumpen med en gaskedel, men det er sjældent den mest optimale løsning. Du bør derfor sætte dig grundigt ind i, hvad der kendetegner de enkelte typer, før du vælger.
Hvor meget kan man spare med en varmepumpe?
Afhængigt af, hvilken type varmepumpe du vælger, vil du ofte kunne se, at etableringsomkostningerne har tjent sig selv hjem efter 5-10 år. Du kan faktisk spare helt op til 60 procent af din varmeregning, hvis du skifter enten et gasfyr eller et oliefyr ud med en varmepumpe. Samtidig producerer den varme mere miljøvenligt.
Når du skal vælge varmepumpe, bør du være opmærksom på det, der hedder SCOP-værdien. Denne værdi fortæller, hvor effektiv varmepumpen er. Jo højere SCOP-værdi, desto mere effektiv er maskinen. Samtidig er en varmepumpe et godt valg for indeklimaet, da den fordeler frisk luft i rummet.